Skatter & Julklappar

- Hur mycket får det kosta?

Som vi har skrivit om tidigare är julklappar ett bra sätt att visa uppskattning för det gånga året och kan samtidigt boosta de anställdas engagemang inför det nya året. Men hur mycket får en julklapp kosta? Smaken är givetvis som baken, men tänk på att de mer exklusiva julklapparna kan bli en dyr historia för dina anställda. I den här artikeln går vi igenom Skatteverkets regler och hur du kan undvika att ge en skattesmäll i julklapp.

Julgåvor till anställda - en skattefri förmån

Julklappar från arbetsgivaren räknas som en förmån, och så länge gåvan är av mindre värde så är den även skattefri. Vart går då gränsen? Enligt Skatteverket så räknas en julgåva som skattefri om värdet inte överstiger 450 kr inklusive moms. Allt under denna gräns är alltså skattefritt för den anställde. Om du däremot ger en gåva till ett högre värde än 450 kr inklusive moms så kommer den anställde att beskattas för hela beloppet såsom lön. Detsamma gäller också om du skulle ge bort pengar eller en postväxel i julklapp.

Det du kan tänka på är att administrativa kostnader och frakt kopplade till gåvan inte påverkar gåvans värde, utan faller ut på företaget. Tänk också på att det är marknadsvärdet på gåvan som bedöms, och inte alltid vad du faktiskt har betalat. Så även om du har lyckats förhandla ner priset så kan den anställde komma att beskattas om marknadsvärdet på gåvan bedöms vara högre än 450 kr inklusive moms. Om däremot företaget du köper gåvan av säljer produkten till ett lägre pris än ordinarie, samt om detta är annonserat och tillgängligt för vanliga konsumenter, då betraktas det rabatterade priset som marknadsvärdet.

Julgåvor till sig själv?

Om du är anställd i ditt eget aktiebolag gäller samma regler som för övriga anställda. Däremot kan du som har enskild firma eller handelsbolag inte få någon skattefri julklapp genom ditt företag.

Julgåvor till kunder är inte avdragsgillt, men det finns undantag

Som alltid finns det ingen regel utan undantag men när det kommer till julgåvor till kunder så är beloppsgränsen betydligt strängare i jämförelse med julgåvor till anställda. För att kunna få göra avdrag för en julgåva till en kund kräver Skatteverket att gåvan har direkt anknytning till din verksamhet eller är en enklare presentartikel. Beloppsgränsen för julgåvor till kunder är satt till 180 kr exklusive moms, och Skatteverket kräver även att gåvan ges ut till ett större antal personer för att vara avdragsgill.

För gåvor av högre värde än 180 kr exklusive moms får du alltså inte göra momsavdrag på hela beloppet, utan enbart för värdet upp till 180 kr exklusive moms. Med en dyrare gåva ökar även risken att gåvan kan bedömas som muta. Har du dessutom kunder som arbetar inom en myndighet bör du vara extra vaksam kring vilken julgåva du ger ut och vilket värde den har.

Klicka här för att läsa mer om skatteverkets regler kring julgåvor.